bewees haarzelf woensdag een grote dienst. Het won met 3-0 van Zenit Sint-Petersburg. Het is daardoor nu al zeker van een -ticket. Op de slotspeeldag kan dat nog een -ticket worden. Dan moet Club Brugge wel voor een persoonlijk record in het Kampioenenbal zorgen.

Club Brugge mocht als eerste vertegenwoordigen in de Champions League. Toen het tornooi startte in het seizoen 1992 – 1993, toonde Blauw-Zwart zich meteen. Het won – met het allereerste doelpunt ooit in het Kampioenenbal – met het kleinste verschil van . Uiteindelijk zou het in een groep met Olympique Marseille (de latere winnaar van het tornooi), Rangers en CSKA 7 punten pakken. Het eindigde daarmee op de derde plaats. In die tijd ging enkel de groepswinnaar door naar de volgende ronde en was het vangnet van de Europa League (toen nog UEFA Cup) er nog niet.Het duurt daarna jaren alvorens Club Brugge weer eens de groepsfase van de Champions League haalt. Pas in het seizoen 2002 – 2003 mag Blauw-Zwart weer meedoen bij de grote jongens. Het overleeft de voorrondes en komt in een groep met Barcelona, Lokomotiv Moskou en Galatasray terecht. Op de slotspeeldag verliest het met 2-0 van de Russen, waardoor die naar plaats 2 springen met 7 punten. Club Brugge blijft achter op de 3e plaats met 5 punten en mag naar de Uefa Cup.

Een jaar later eindigt Club Brugge opnieuw derde in haar groep. Het moet AC Milan (10 punten) en Celta de Vigo (9 punten) laten voorgaan. Met 8 punten – een voorlopig Brugs record – houdt het wel knap af. De Amsterdammers verliezen op de slotspeeldag in het Jan Breydelstadion met 2-1 en blijven achter met 6 punten. Wesley Sonck begon in de basis en scoorde het doelpunt van Ajax. Bij de bezoekers vielen Tom Soetaers en Jelle Van Damme nog in. In het seizoen 2005 – 2006 krijgt Club Brugge een loodzware loting. Toch wordt het in groep met (15 punten), Bayern München (13 punten) en Rapid Wien (0 punten) knap 3e. Tegen de Oostenrijkers pakt Blauw-Zwart 6 op 6. Op de slotspeeldag pakt het in een galamatch tegen de Duitsers nog een punt. In het Jan Breydelstadion blijft het 0-0.Weer volgt er voor Club Brugge een lange leegte. Pas in het seizoen 2018 – 2019 behoort Club Brugge weer tot de elite van Europa. Met 6 punten sluit het groep A – waarin ook Dotmund (13 punten), Atlético Madrid (13 punten) en AS Monaco (1 punt) zaten. De 0-4 overwinning op het veld van AS Monaco is dat seizoen de uitschieter van dienst.Vorig seizoen begint Club Brugge met een 0-0 gelijkspel aan de groepsfase van de Champions League. De draw tegen werd toen eerst nog als ‘een nederlaag’ beschouwd, maar wordt uiteindelijk cruciaal om opnieuw 3e te worden. Club Brugge speelt immers ook gelijk op het veld van Real Madrid (2-2) en speelt ook gelijk in Turkije (1-1). Met amper 3 punten eindigt Club Brugge toch nog derde en mag verder naar de Europa League.Club Brugge in de Champions League1992 – 1993: 7 punten2002 – 2003: 5 punten2003 – 2004: 8 punten2005 – 2006: 7 punten2016 – 2017: 0 punten2018 – 2019: 6 punten2019 – 2020: 6 punten2020 – 2021: 7 punten** nog één wedstrijd voor de boegDit seizoen staat de teller van Club Brugge al op 7 punten na 5 wedstrijden. Speelt Blauw-Zwart op de slotspeeldag gelijk, dan evenaart het haar eigen Champions League-record. Voor Club Brugge wacht dan – net zoals bij een nederlaag – wel ‘slechts’ de Europa League. Wint Club Brugge in Italië? Dan heeft het een persoonlijk record te pakken. Plus plaatst het zich voor de eerste keer in haar bestaan voor de tweede groepsfase van de Champions League.


VIAVoetbalprimeur.be