De voorbije dagen is het debat over racisme in de voetbalwereld weer stevig opgelaaid, na het incident in de -wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir. Voor de eerste keer werd een wedstrijd stilgelegd omwille van een racistisch incident, nadat spelers van beide teams van het veld stapten omdat de vierde ref de assistent van Basaksehir 'die zwarte' genoemd zou hebben.

In ons land waren er een tijdlang ook regelmatig racistische incidenten, al bleef het op dat vlak de laatste tijd rustig. Dat zal uiteraard ook te maken hebben met het feit dat er sinds de uitbraak van het coronavirus sinds maart amper of geen supporters in het stadion zaten. Want uit een enquête blijkt dat racisme in het Belgische voetbal nog steeds een groot probleem is.

La Dernière Heure meldt dat de KBVB een bevraging bij 1.162 scheidsrechters deed en dat maar liefst 70 procent van hen aangaf dat ze racistische incidenten naar spelers waargenomen hebben. 22 procent werd zelf ook al het slachtoffer van racisme. De meeste van die incidenten worden echter amper geregistreerd, want in het seizoen 2018/19 werden amper 69 klachten ingediend.


VIAVoetbalnieuws.be