Afgelopen week maakten de spelers van Basaksehir en Paris Saint-Germain een statement door hun -duel te staken na een racistisch incident aan de zijlijn. Een duidelijk signaal waar heel wat reactie op kwam vanuit de hele wereld. Toch blijft er nog een pak werk aan de winkel.

Want ook in ons land blijft racisme een probleem in het voetbal, zeker op de sociale media. Dat werd zondag pijnlijk geïllustreerd door Faris Haroun. De aanvoerder van Antwerp FC werd via Twitter racistisch bejegend door iemand die zich voordoet als supporter van . “Het is een trieste wereld waarin we leven. Zwart, Belgisch, afkomstig van Tsjaad en daar ben ik trots op. Zeg neen tegen elke vorm van racisme”, reageerde Haroun op de beledigingen. Het account, dat de identiteit gebruikt van de overleden spits Tom Turesson, werd inmiddels afgeschermd voor publiek.

UPDATE 17u10
Club Brugge en Antwerp dienen klacht in tegen onbekenden. Dat maakten beide ploegen bekend nadat Faris Haroun via Twitter racistisch werd bejegend. “In navolging van de racistische uitingen tegen Faris Haroun op Twitter op 13 december 2020 dient Club Brugge een klacht in tegen onbekenden. Deze racistische en discriminerende uitlatingen zijn ontoelaatbaar en op geen enkel moment goed te keuren. Racisme heeft geen plaats. Niet in of buiten het voetbal, niet in de tribunes en niet op sociale media. Club Brugge wil met deze klacht een sterk signaal de wereld insturen. Een stadionverbod is dan ook opportuun”, laat Club weten.

Eerder lieten Antwerp zich al horen. “In navolging van de racistische uitingen tegen Faris Haroun op Twitter op 13 december 2020 dienen zowel Royal Antwerp FC als Faris Haroun een klacht in tegen onbekenden. Deze racistische en discriminerende uitlatingen zijn ontoelaatbaar en op geen enkel moment goed te keuren. Racisme heeft geen plaats. Niet in of buiten het voetbal, niet in de tribunes en niet op sociale media. R. Antwerp F.C. en kapitein Faris Haroun willen met deze klacht een sterk signaal de wereld insturen. Laat dit ook een steun zijn voor iedereen die ooit met racisme te maken heeft gehad. De oproep #NoToRacism kan niet luid genoeg klinken!”


VIAVoetbalnieuws.be