Het seizoen draait inmiddels op volle toeren, heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn nu echter al bezig met de voorbereiding op de komende transferperiodes. Bovendien zijn verschillende transfervrije spelers op zoek naar een nieuwe club. VoetbalNieuws vat het belangrijkste nieuws elke dag om 12u samen in het TRANSFERUURTJE.

JUPILER PRO LEAGUE

Bij  zijn ze in januari op zoek naar een spits en daarvoor duiken alsmaar meer namen op. Vanuit Turkije klinkt het dat Ally Samatta graag wil vertrekken bij Fenerbahçe en dat hij een terugkeer naar België wel ziet zitten. De ex-spits van Genk, die in de zomer al in beeld was bij Club, kan dus opnieuw een optie worden. Maar ook de naam van Randal Kolo Muani (FC Nantes) valt nu. Club zou al contact opgenomen hebben met de entourage van de 22-jarige, die ook gevolgd wordt door RB Leipzig.

Ook Divock Origi werd al genoemd, net als bij AntwerpLiverpool zou de Rode Duivel willen verhuren, maar daar zou wel een huursom van 2 miljoen euro tegenover moeten staan. Origi zou zelf echter niet happig zijn op een transfer naar de Jupiler Pro League en bovendien zijn andere geïnteresseerde teams als Wolverhampton, Schalke 04 en Fiorentina kapitaalkrachtiger.

Aan uitgaande zijde mogen we ook één en ander verwachten. Zo lijkt Luan Peres Club definitief te gaan verlaten. De Braziliaanse verdediger werd het voorbije anderhalf jaar met succes verhuurd aan Santos, maar krijgt geen nieuwe kans. Bij Club geven ze aan dat ze al met verschillende clubs onderhandelen over een transfer van Luan. Ook Santos wil hem langer houden, maar die onderhandelingen zitten in het slop.

Bij Anderlecht mogen we in januari vooral uitgaande transfers verwachten. Maar liefst negen spelers zouden het Lotto Park immers kunnen gaan verlaten. Zakaria Bakkali, Ognjen Vranjes, Antonio Milic en Bubacarr Sanneh moeten weg, en bij een goed bod mogen ook Isaac Kiese Thelin, Peter Zulj, Landry Dimata en Michel Vlap beschikken. Ilias Takidine mag dan weer op huurbasis weg.

Er zal wel mogelijk wel minstens één nieuwkomer neerstrijken. Door de langdurige afwezigheid van Hendrik Van Crombrugge zou Anderlecht overwegen om een nieuwe doelman aan te trekken, als extra doublure voor Timon Wellenreuther. De jongeren Bart Verbruggen en Rik Vercauteren worden nog niet klaar geacht voor het grote werk.

Ook verdediger Stian Gregersen blijft in beeld. De Noor van Molde heeft echter wel één voorwaarde voor een transfer komende zomer: hij wil naar een ploeg die Europees voetbal speelt. Dat is nog haalbaar voor Anderlecht, voor concurrent OGC Nice, dat pas dertiende staat in de Ligue 1, zal dat al een pak moeilijker worden;

De kans bestaat dat Ivan Leko na amper een halfjaar alweer vertrekt bij Antwerp. De Kroatische coach zou een zeer lucratieve aanbieding gekregen hebben uit China en die zou hem doen twijfelen. Antwerp zou bereid zijn mee te werken als hij inderdaad wil vertrekken. Als opvolger wordt alweer de naam van ex-bondscoach Marc Wilmots genoemd.

De Great Old zou wel nog verlost kunnen raken van Didier Lamkel Zé. Laszlo Bölöni zou de Kameroener namelijk naar Panathinaikos willen halen. De Grieken zouden hem willen huren met een aankoopoptie van 3 à 4 miljoen euro, terwijl Antwerp mikt op een definitieve transfer.

AA Gent ziet in januari in principe Eric Smith terugkeren van een uitleenbeurt, maar de kans lijkt klein dat hij ook effectief aan de slag zal gaan in de Ghelamco Arena. De Buffalo's zijn bereid mee te werken aan een transfer en Smith wil zelf ook enkel blijven als hij een volwaardige kans krijgt. Er zou alvast interesse zijn uit Zweden, van Halmstads en Nörrkoping.

Er worden opnieuw enkele jonge buitenlanders gelinkt aan een transfer naar de Jupiler Pro League. Er zou Belgische interesse zijn voor Homer Martinez, een 23-jarige Colombiaanse verdediger van Bucaramanga, en Samuel Grandsir, een 24-jarige flankaanvaller van AS Monaco. Die laatste zou wel ook interesse uit Spanje genieten.

BUITENLAND

Lille plukte in de zomer Sven Botman weg uit het B-elftal van en de 20-jarige Nederlander maakte sindsdien grote indruk. In die mate zelfs dat de topclubs in januari al in de rij staan om hem in te lijven. FC Barcelona zou in hem een ideale aanwinst voor de defensie zien, Liverpool wil hem om de blessures van Van Dijk en Gomez op te vangen en ook Internazionale zou al geïnformeerd hebben. Lille zou officieel 50 miljoen euro eisen, maar verwacht wordt dat ze ook met 30 miljoen al vrede zouden nemen.

Na amper een jaar zou het avontuur van Renaud Emond in de Ligue 1 er alweer opzitten. De spits kon zich niet doorzetten bij FC Nantes en zou in januari alweer mogen vertrekken, net als Kalifa Coulibaly (ex-AA Gent). Of er interesse is voor onze landgenoot, is momenteel nog niet duidelijk.

Luc Nilis heeft een nieuwe job gevonden. Na zijn mislukte stage bij Anderlecht kreeg de ex-spits wél een job bij de nationale ploeg van Jordanië. Hij gaat er aan de slag als spitsentrainer en als assistent van bondscoach Vital Borkelmans. 


VIAVoetbalnieuws.be