De middelen zijn beperkt, maar toch belooft het een drukke winter te worden in het Lotto Park. Niet alleen hoopt Anderlecht nog altijd een pak overbodige pionnen te lozen, ook langs inkomende zijde mogen we de nodige transferactiviteit verwachten. Zo gaat Paars-Wit wellicht op zoek naar een injectie aan creativiteit, waarvoor wij alvast graag 10 mogelijke kandidaten naar voren schoven. Het huiswerk is daarmee echter niet af, want ook tussen de palen hebben de Brusselaars nood aan vers bloed.

Vaste nummer één en aanvoerder Hendrik Van Crombrugge moet namelijk onder het mes, waardoor de steunpilaar de komende maanden aan de kant staat. Zijn doublure Timon Wellenreuther schuift zo net als de voorbije weken door naar de rol van titularis, een ideale gelegenheid voor de zomeraanwinst om zich te herpakken na zijn foutje tegen Charleroi. Vincent Kompany en co hebben vertrouwen zat in de Duitser, maar mocht er nu met hem iets gebeuren zit de recordkampioen wel met een probleem. Als alternatieven schieten tenslotte enkel de piepjonge Bart Verbruggen (18) en Rik Vercauteren (19) over.

Wat extra ervaring op de bank lijkt dan ook geen overbodige luxe. Veel geld mag het allemaal evenwel niet kosten, en dus is het profiel duidelijk: een doorwinterd, betrouwbaar sluitstuk die voor een prikje op te halen valt, geen zwaar salaris eist en vrede neemt met een functie als back-up. Dat de namen van Sébastien Bruzzese en Erwin Mulder circuleren als recente targets waar Peter Verbeke net naast greep, spreekt boekdelen over de vijver waar de sportief directeur in vist. Met die voorwaarden indachtig, vonden wij negen potentiële kandidaten die Anderlecht aan de haak kan proberen te slaan.

Piet VELTHUIZEN (34, transfervrij)
Bruzzese en Mulder zaten zonder club, en dus speuren we eerst de transfervrije markt af. Daarbij valt ons oog op Piet Velthuizen, net als Mulder een ervaren Nederlander en daarom een streepje voor. Per slot van rekening geldt de stem van zijn landgenoot Jelle ten Rouwelaar als keeperstrainer fiks door in dit soort dossiers. Met 240 matchen voor Vitesse achter de rug heeft de eenmalig Oranje-international alvast zowat alles reeds gezien. De afgelopen jaren kwam hij wel nog nauwelijks ergens aan de bak.

Warner HAHN (28, transfervrij)
We blijven in de Eredivisie, waar op voorspraak van Ten Rouwelaar al Wellenreuther en Verbruggen werden opgepikt. Volgens de Nederlandse media was ook Warner Hahn een optie, hoewel hij vorig seizoen even uitviel met een knieblessure. Desondanks kon de voormalig Jong Oranje-international, opgeleid bij en tot dan titularis bij Heerenveen, op heel wat interesse rekenen. Opvallend genoeg zit Hahn nu echter nog altijd zonder team. Sinds kort traint hij daarom mee bij zijn ex-club PEC Zwolle.

Silvio PROTO (37, Lazio)
148 clean sheets en zes titels in 372 duels: Silvio Proto is een Paars-Wit icoon. Toch was het afscheid zuur, en dus zou een ultieme hereniging wel passen. Proto weet alvast wat het is om doublure te zijn, al lag hij na een polsoperatie – een euvel uit zijn tijd bij Anderlecht, toen de 13-voudig Rode Duivel nog met Kompany de kleedkamer deelde – de voorbije maanden uit roulatie. In theorie is hij na nieuwjaar evenwel fit. Volgende zomer loopt zijn contract bovendien af bij Lazio, dat allicht niet zal dwarsliggen.

Sammy BOSSUT (35, Zulte Waregem)
Diezelfde kwetsuur koste Proto in 2014 deelname aan het WK in Brazilië, waarvoor in allerijl dan maar Sammy Bossut werd opgetrommeld als derde doelman. Ook hij is dus geen onbekende voor Kompany. Het monument van Zulte Waregem, goed voor meer dan 400 wedstrijden in de kleuren van Essevee, is er nu echter overbodig geworden én zit in het laatste jaar van zijn verbintenis aan de Gaverbeek. De bank daar inruilen voor die van het Lotto Park, lijkt voor alle partijen dus geen verkeerde oplossing.

Anthony MORIS (30, Virton)
Anderlecht haalt haar neus niet op voor een keeper uit 1B, zo bleek vorige zomer toen het tevergeefs aan de mouw van Mike Vanhamel trok. Toch was het niet de cultheld van Beerschot, maar wel Anthony Moris die tot Doelman v/h Jaar werd gekroond. Het leverde de halve Luxemburger een overstap van Virton naar Union op, waar hij alweer zeven keer zijn netten schoonhield in 15 optredens. Genoeg voor de 28-voudig international, gevormd bij Standard, om na een halfjaar binnen Brussel te verhuizen?

Kenny STEPPE (32, STVV)
In het tussenseizoen werd Paars-Wit tevens gelinkt aan William Dutoit, tegenwoordig onder de lat bij Deinze in 1B, en Kenny Steppe. Op die laatste werd naar verluidt zelfs een bescheiden bod uitgebracht, waar STVV niet op inging. Het voormalig toptalent begon dan ook als titularis aan de campagne, tot hij uitviel met een rugblessure die bijna hersteld is. Net op tijd voor Anderlecht om een nieuwe poging te wagen? Al kwam het recente geblunder van concurrent Daniel Schmidt dan misschien wel ongelegen.

Ruud BOFFIN (33, Antalyaspor)
Nog een Belg in het buitenland, die nooit in de JPL speelde. Ruud Boffin ruilde op jonge leeftijd Genk in voor PSV, om vervolgens het merendeel van zijn carrière in Turkije te slijten. Daar is hij vandaag de nummer één bij middenmoter Antalyaspor, waar de Brusselaars zopas nog Paul Mukairu wegplukten. Zelf ligt de boomlange Truienaar er nog twee jaar vast, maar vorige winter kwam hij wel al in beeld bij Standard. Komt dit keer Anderlecht aankloppen, en is Boffin dan bereid om als back-up te fungeren?

Jason STEELE (30, Brighton)
Percy Tau moeten ze wellicht wat vroeger dan verwacht weer uit handen geven, maar wie weet krijgt Anderlecht nog iets terug van diens moederclub Brighton. Een doelman om te huren voor de rest van het seizoen, bijvoorbeeld. Ex- en KRC Genk-sluitstuk Mathew Ryan, plots opzij geschoven voor Robert Sánchez, lijkt te hoog gegrepen. Jason Steele, een oud-belofteninternational van die vooral in de Championship ervaring zat heeft, kan Kompany daarentegen mogelijk wél overtuigen.

David JENSEN (28, New York RB)
Een jaar geleden deed Anderlecht met backs Michael Murillo en Kemar Lawrence ook zaakjes in New York. Niet bij de Amerikaanse component van het -imperium, wél bij stadsgenoot Red Bulls. Daar is David Jensen, een Deen met 112 duels voor Utrecht in Nederland op zijn conto, 12 maanden na aankomst zijn plaats tussen de palen alweer kwijt. Ten Rouwelaar zal de kwaliteiten van de voormalig jeugdinternational, een reus van één meter 95, alleszins uitstekend kunnen inschatten.


VIAVoetbalnieuws.be