Woensdagavond kan de Belgische voetbalfan zijn of haar hartje weer ophalen aan het Gala van de Gouden Schoen. In coronatijden zal dat er flink anders uitzien, maar naar goede gewoonte is in de aanloop naar de uitreiking stevig gepronostikeerd over mogelijke winnaars. VoetbalPrimeur.be bouwt de spanning nog wat verder op met haar eigenzinnige ABC. In dit eerste deel: letters A tot en met M.

Aftellen Het hoort er jaarlijks bij: in de weken en dagen voor de bekendmaking eist de Gouden Schoen een steeds prominentere plek op bij media en supporters. Ook voor de kandidaten zelf is het nagelbijtend de kalender afstrepen. De organisatoren hebben daar nu nog een extra spanningselement aan toegevoegd, door de spelers vanaf plaats zes al op voorhand openbaar te maken. Zo weegt het ei in de broek van de overgebleven kanshebbers nog net iets meer door.
Brugse hegemonie doorbroken? Sinds 2016 lijkt het wel de Brugse Schoen. Dat jaar vond Club eindelijk een langverwachte opvolger voor Timmy Simons (2002) in de persoon van José Izquierdo. De Colombiaan zette onbewust een trend neer, want Ruud Vormer en (tot twee maal toe) namen het prestigieuze kleinood de voorbije jaren ook mee richting West-Vlaamse hoofdstad. Aangezien Blauw-Zwart in 2020 in mindere mate domineerde dan voorheen, wordt nu een andere bestemming verwacht.
CDK Een afkorting die het voorbije jaar pijlsnel in uiteenlopende voetbalharten is binnengeslopen. Daags voor de uitreiking behoort De Ketelaere nog steeds tot de overgebleven kanshebbers. Reken maar dat hij in die top-vijf staat! De Schoen nu al winnen zou desondanks een verrassing zijn, maar dat de ster van de stijlrijke aanvaller rijzende is, staat buiten kijf. Een troostprijs heeft het Club-product alvast beet: hij is verkozen tot Belofte van het Jaar.


VIAVoetbalprimeur.be