Na lang aftellen is het woensdagavond eindelijk zover: de bekendmaking van de Gouden Schoen 2020! Wie mag zich de beste voetballer uit de Jupiler Pro League noemen in het verhakkelde coronajaar? Door de hardnekkige pandemie zag het stemsysteem van de uitreiking er behoorlijk anders uit. Voetbalprimeur.be licht toe hoe dat in haar werk ging.

In normale omstandigheden is de stemprocedure voor de Gouden Schoen genoegzaam bekend. De stemgerechtigden ontvangen twee maal per jaar een elektronisch formulier waarop ze hun persoonlijke favorieten naar voor kunnen schuiven, respectievelijk aan het einde van de periodes januari-juni en juli-december. Die twee stemmingen worden simpelweg samengeteld. Traditiegetrouw maakt de organisatie op de avond van het Gala in eerste instantie de uitslag van de eerste fase bekend. Vervolgens is het spanning troef: wie speelde zo fenomenaal in het najaar dat hij de virtuele leider nog kan voorbijsteken?


VIAVoetbalprimeur.be