Woensdagavond kan de Belgische voetbalfan zijn of haar hartje weer ophalen aan het Gala van de Gouden Schoen. In coronatijden zal dat er flink anders uitzien, maar naar goede gewoonte is in de aanloop naar de uitreiking stevig gepronostikeerd over mogelijke winnaars. VoetbalPrimeur.be bouwt de spanning nog wat verder op met haar eigenzinnige ABC. In dit twee deel: letters N tot en met Z.

NevenprijzenIn de loop van de verkiezing zijn een hele resem nevencategorieën toegevoegd aan het Gala. De Gouden Pump is weliswaar al even afgevoerd, maar meer politiek correcte trofeeën zoals die voor Beste Belg in het Buitenland, Beste Trainer of Belofte van het Jaar bestaan anno 2021 nog steeds. Sinds 2016 maken ook de vrouwen kans op de prestigieuze bekroning. Na vier edities mag Tessa Wullaert zich de grote slokop noemen met drie exemplaren.
Onbekende aanbidderDe suspens volgt pas vanavond, maar de voorbije dagen raakte de eindstand al met mondjesmaat bekend. In totaal kregen 41 spelers uit onze JPL (een) stem(men) achter hun naam. Daar zitten naar jaarlijkse gewoonte ook enkele mindere goden bij. Of zou u Michael Frey (Waasland-Beveren), David Hubert (OH Leuven) of Mamadou Fall (Sporting Charleroi) bij de drie grootste uitblinkers van 2020 rekenen? Zij kregen nochtans allemaal één puntje …

Polle recordMister Gouden Schoen, die kan natuurlijk niet ontbreken in ons alfabet! De legendarische Paul Van Himst was niets minder dan het uithangbord van het Belgische voetbal tijdens de jaren ’60. Met zijn buitenkantje rechts bracht Polle Gazon de liefhebbers geregeld in vervoering. Die kwaliteiten leverden hem liefst vier Gouden Schoenen op; niemand evenaarde dat aantal na hem. De overlevering wil dat Van Himst zelfs een tijdlang ‘uitgesloten’ werd van de verkiezing, om de modalere concurrentien ook een kans te geven.
QuizmateriaalLijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes: een doorwinterde quizzer lust ze rauw bij het ontbijt. Geen beter terrein dan de historie van de Gouden Schoen om die driften te botvieren. Test jezelf! Vijf vragen, de antwoorden vindt u onderaan dit stuk.

Wie was de allereerste Gouden Schoen uit de geschiedenis?
Royal Antwerp FC leverde al twee keer de Gouden Schoen af. Welk duo maakte Deurne-Noord trots?
Eén club uit ons land moet zich tevreden stellen met een halve Schoen. Daarmee bedoelen we dat de uitverkorene slechts een half seizoen voor de club in kwestie uitkwam, alvorens andere oorden op te zoeken. Voor het overige mocht die ploeg nooit een feestje bouwen. Over welke club gaat het?
Welke laureaat was het oudst toen hij de prijs overhandigd kreeg? Op de dag van het Gala stonden er 35 jaar en zo’n negen maanden op zijn teller.
Deze eeuw slaagde slechts één speler van een niet-G5-club erin de Gouden Schoen te winnen. Wie?

Rafa-loveMisschien wel de meest vooruitgeschoven favoriet voor de huidige editie. Lior Refaelov beleefde dan ook een onvergetelijk 2020. Op clubniveau sprongen de bekerwinst en de Europese overwintering met Antwerp eruit, individueel draafde de spelmaker darteler dan ooit over de velden. Bovendien trok hij zijn ploeg in zowat elk cruciaal duel over de streep met een beslissende treffer. Als laatste troefkaart beschikt Refaelov over de gunfactor: op zijn 34e (slaap op twee oren, Lorenzo!) zou de Gouden Schoen een verdoken ‘Lifetime Achievement Award’ zijn voor zijn vele verdiensten binnen de JPL.


VIAVoetbalprimeur.be