Mehdi Bayat heeft zich kandidaat voor het Uitvoerend Comité van de UEFA. Dat heeft die bond donderdag bekendgemaakt. De kans dat Bayat het haalt is reëel, want er zijn acht zitjes voor negen kandidaten. 

Bayat is momenteel voorzitter van de KBVB én de sterke man bij Sporting Charleroi. Nu wil hij ook op Europees niveau binnenraken. Hij concurreert daarvoor mpet de Rus Aleksander Djoekov, de Nederlander Just Spee, de Italiaan Gabriele Gravina, de Pool Zbigniew Boniek, de Engelsman David Gill, de Duitser Rainer Koch, de Zweed Karl-Erik Nilsson en de Turk Servet Yardimci. 
Die laatste vijf kandidaten zitten al in het Uitvoerend Comité en willen dus herverkozen worden. In 2011 probeerde François De Keersmaecker al eens om lid te worden van dat comité, maar dat mislukte. Er waren toen maar zeven plaatsen vrij en liefst dertien kandidaten. De huidige KBVB-voorzitter maakt dus een veel grotere kans om verkozen te raken. 
In totaal telt het Uitvoerend Comité negentien leden plus de voorzitter. Dat is nog altijd Aleksander Ceferin.


VIAVoetbalprimeur.be