Op staat dit seizoen geen maat in België. Blauw-Zwart haalde desondanks Nabil Dirar en Tahith Chong op huurbasis weg bij Fenerbahçe en Manchester United. Onze redactie ging eens polsen waarom zij de afgelopen maanden amper tot niet aan de bak kwamen bij hun clubs én waarom ze toch een meerwaarde kunnen zijn voor Club.

Kaan Bayazit is een freelance journalist en een volger van het Turkse voetbal. “De reden dat hij dit seizoen niet speelde, is heel simpel: in Turkije is er een limiet aan buitenlandse spelers en ze hebben dit seizoen maar liefst 25 nieuwe spelers aangetrokken, waaronder ook tal van buitenlanders. Daarom hebben ze hem niet op hun spelerslijst gezet, dus was hij simpelweg niet speelgerechtigd”, verklaart hij aan onze redactie.

Dirar speelde de voorgaande jaren vooral een bijrol bij Fenerbahçe, waar hij vooral als flankverdediger moest opdraven. “Dirar werd bij Fenerbahçe vooral als back gebruikt, hij heeft er op zich niet enorm veel indruk gemaakt. Maar het moet ook wel gezegd worden dat ze uit een donkere sportieve periode komen met een paar rampzalige seizoenen, dus het is sowieso moeilijk voor een speler om zich dan te profileren.”

“Of hij nog van waarde kan zijn voor Club Brugge? Als creatieve winger (zoals in zijn eerste periode bij Club, nvdr.) hebben we niet veel gezien van Dirar. Ik weet dus niet hoe Clement hem wenst te gebruiken, zoals ik al zei werd hij bij Fenerbahçe vooral als back gebruikt. Maar op zich denk ik wel dat hij in een goed draaiende ploeg nog wel van waarde kan zijn, het zal wel niet meer zijn als een sterspeler, maar meer als een ‘goede kracht'”, besluit hij.

Chong hoopt op Man Utd
Met Chong werd er naast de ervaren Dirar ook een jong talent op huurbasis vastgelegd. Chong werd door Werder Bremen geleend van Manchester United, maar in de Bundesliga kwam hij amper 381 minuten in actie. De Duitse journalist Björn Knips, die Werder Bremen op de voet volgt, geeft tekst en uitleg over de mislukte uitleenbeurt van Chong bij Werder.

“Het is jammer dat het niet is gelukt tussen Werder en Chong. Hij is immers een zeer interessante en sympathieke speler. Je ziet hem bijna doorlopend lachen en het is iemand met een zeer positieve uitstraling. In de zomer maakte hij meteen indruk in de voorbereiding, maar het bleek ook dat hij op tactisch vlak – vooral defensief – nog heel wat werk had. Tegen de zwakkere ploegen in de voorbereiding kon hij dat nog verbloemen, net als in de DFB Pokal, maar in de Bundesliga viel hij in dat opzicht toch door de mand. Hij kreeg nochtans de nodige speelkansen. Hij mocht 13 keer meespelen en ook 4 keer starten. Hij kon zich amper doorzetten tegen de verdedigers in de Bundesliga. Het speelde ook niet in zijn voordeel dat Werder defensief speelde. Hij leerde ongetwijfeld al veel bij, maar bij de club hadden ze veel meer verwacht van hem.”

De fans van Club Brugge mogen zich echter wel verwachten aan een ‘leuke speler’. “Hij komt het best tot zijn recht op de flank, waar hij met zijn snelheid voor gevaar kan zorgen. Hij heeft ook een beweging à la Arjen Robben in huis, door van buiten naar binnen te snijden en zo richting doel te trappen. Al moet hij nog wat werken aan zijn precisie. Naast zijn tactische problemen heeft hij ook nog moeite in de duels. Daardoor had hij het moeilijk om zijn tegenstander voorbij te geraken. Bovendien had hij in het tempo van de Bundesliga vaak nog wat problemen met zijn eerste balaanname”, luidt het.

Chong ligt nog tot medio 2022 onder contract bij Manchester United. Hij zal zich moeten tonen bij Club Brugge als hij nog een toekomst wil hebben op Old Trafford. “Of hij het potentieel heeft om ooit een goede kracht te worden in het eerste elftal van Man Utd? Daar ben ik toch zeer sceptisch over. Hij was niet goed genoeg voor de Bundesliga, maar misschien kan hij in de Belgische competitie het nodige zelfvertrouwen kweken door er meer te scoren en assists te geven. Dan kan hij op termijn misschien een speler voor de Premier League worden. Het is alvast een voordeel voor hem dat hij bij Club Brugge in een aanvallende ploeg terechtkomt, wat beter bij hem past”, besluit de journalist.

Claudio Reulens


VIAVoetbalnieuws.be