Begin december zagen we een unicum in de , want voor de eerste keer werd een wedstrijd stilgelegd na een racistisch incident. De spelers van Basaksehir stapten van het veld in de wedstrijd tegen PSG, nadat een discussie ontstaan was tussen de Roemeense scheidsrechters en assistent Pierre Webo. Die laatste beschuldigde de refs ervan hem 'negro' genoemd te worden.

De wedstrijd werd uiteindelijk een dag later uitgespeeld met andere scheidsrechters en de UEFA opende een onderzoek. Dat is nu afgerond en Roemeense media hebben beslag kunnen leggen op het rapport. Daaruit blijkt dat de UEFA uiteindelijk geen gevolg zal geven aan het incident en dat er dus geen straf opgelegd zal worden aan assistent-scheidsrechters Coltescu en Sovre en Basaksehir-trainer Okan Buruk.

De Europese bond bevestigt dat inderdaad de twee Roemeense refs het woord 'negru' – Roemeens voor 'zwart' – in de mond genomen hebben, maar dat er geen sprake is van racisme omdat dat wordt geen negatieve connotatie heeft in het Roemeens, in tegenstelling tot 'negro' of 'neger'. Ook Okan gaat vrijuit voor een opmerking over Roemenen en zigeuners, die in het Turks met hetzelfde woord aangeduid worden.


VIAVoetbalnieuws.be
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments