Om de veeleisende filosofie van Vincent Kompany volledig te kunnen implementeren, heeft nood aan kwaliteit. Met Majid Hosseini heeft Sporting alvast zo'n specifiek profiel in het vizier. Zijn kwaliteiten beantwoorden aan het DNA van de club, en bovendien is hij straks transfervrij op te halen bij Trabzonspor.

VERSTERKING OP KOMST 
Stilstaan is achteruitgaan. Zeker in de situatie waarin RSC Anderlecht zich tegenwoordig bevindt. Sporting versterkte zich dit seizoen met zes huurlingen, waardoor het op Neerpede wederom een drukke transferzomer belooft te worden. Anderlecht vreest vooral een definitief vertrek van de sterkhouders Lukas Nmecha en Matt Miazga. Beide steunpilaren worden respectievelijk gehuurd van en Chelsea FC, waarbij Anderlecht telkens geen aankoopoptie kon bedingen.

We weten ondertussen dat Head of Sports Peter Verbeke erg creatief uit de hoek kan komen, waardoor Anderlecht ergens toch een sprankeltje hoop bewaart om Nmecha en Miazga nog iets langer aan zich te kunnen binden. Maar op papier is het duidelijk, beide spelers keren per 30 juni 2021 terug naar hun club van herkomst. En daarom blijft Sporting niet bij de pakken zitten. In de voorbije weken wordt Anderlecht namelijk gelinkt aan twee centrale verdedigers.

ADRYELSON 
Hoewel Matt Miazga dit seizoen uitgroeide tot de absolute leider in de defensie, moet Anderlecht toch rekening houden dat de passage van de Amerikaan beperkt zal blijven tot één jaargang. Daarom is het niet toevallig dat journalist Pedro Maranhao enkele weken geleden uitpakte met het nieuws dat Sporting in de running ligt om de Braziliaanse verdediger Adryelson weg te halen bij Sport Club do Recife. De 22-jarige rechtsvoetige centrale verdediger staat al geruime tijd in de belangstelling van verschillende clubs, en gezien zijn aflopend contract (de dato 31 december 2021) zal Adryelson hoogstwaarschijnlijk straks ook Recife effectief verlaten.

De Braziliaanse U23-international beschikt eerder over een gelijkaardig profiel als dat van Matt Miazga. De grote sterktes van Adryelson bevinden zich bijvoorbeeld voornamelijk op het defensief compartiment. In de Braziliaanse Serie A is hij alvast de koning van de intercepties, maar Adryelson presteert ook gewoon erg efficiënt en regelmatig op het defensief gebied. Op voetballend vlak is er nog heel wat schaafwerk, maar ook Matt Miazga is niet meteen een pure uitvoetballende verdediger. De Amerikaan weet die tekortkoming echter te omzeilen door een zuivere en risicoloze passing aan de dag te leggen.

 

Hoewel de 22-jarige Adryelson over enkele goede kwaliteiten beschikt, en tevens over een ruime progressiemarge, lijkt een potentiële transfer naar Anderlecht toch een redelijk risico in te houden. Vooreerst zal hij zijn voetballende capaciteiten moeten bijschaven, of op z'n minst meer efficiëntie in zijn passing moeten leggen. Daarnaast gaapt er een groot sportief verschil tussen de Braziliaanse Serie A en de Belgische Jupiler League. Bovendien valt het ook nog af te wachten hoe Adryelson zich persoonlijk kan adapteren van de Zuid-Amerikaanse naar de Europese cultuur. 

MAJID HOSSEINI
Dan lijkt de optie van Majid Hosseini minder grote risico's in te houden. De Turkse krant Gazeta Damga weet namelijk dat RSC Anderlecht nog steeds aast op de tienvoudige Iraanse international. In de voorbije zomermercato werd Hosseini ook al hardnekkig gelinkt aan Sporting, maar toen kwam een transfer er uiteindelijk niet van. Naast Anderlecht geniet de rechtvoetige centrale verdediger ook de belangstelling van Sporting Charleroi, Sampdoria, Olympiakos en meerdere Turkse ploegen.

Majid Hosseini staat al sinds 2018 onder contract bij het Turkse Trabzonspor, waardoor hij reeds goed bekend is met de (Zuidoost)-Europese cultuur en het betreffende voetbal. Per 30 juni 2021 loopt Hosseini's contract echter af bij de Karadeniz Firtinasi, waardoor hij op financieel gebied een erg interessante optie kan betekenen voor Anderlecht. Maar naast de veelvuldige kapers op de kust, wil ook Trabzonspor graag een vervolg breien aan de onderlinge samenwerking. Naar verluidt zou de club Hosseini alvast een verlengd en verbeterd contractvoorstel hebben voorgelegd.

SPECIFIEK EN HOOGWAARDIG PROFIEL  
Op het cultureel en sportief vlak zal Majid Hosseini zich ietwat moeten aanpassen bij RSC Anderlecht, maar dus niet in die grote mate zoals de Braziliaan Adryelson wel zou moeten doen. Bovendien beschikt Hosseini ook over een specifieke speelstijl die beter past bij Sporting en de filosofie van coach Vincent Kompany. In de Turkse Süper Lig behoort de Iraniër namelijk tot één van de beste centrale verdedigers. En dat wil wat zeggen met de aanwezigheid van pakweg Ryan Donk, Marcao en Christian Luyindama.

In de huidige campagne van de Turkse competitie kwam Majid Hosseini echter nog niet zoveel aan de bak. In totaal werkte hij zo'n 308 speelminuten af, maar die gebrekkige speeltijd valt grotendeels te wijten aan verschillende blessures aan de rug en aan de lies. Enkele weken geleden werd Hosseini op de koop toe besmet met het corona-virus, waardoor hij in februari slechts één keer in actie kwam voor Trabzonspor. Maar indien volledig fit, dan behoort Hosseini steeds tot de basiself van coach .

DROOMPROFIEL  
Ondanks zijn geringe speelgelegenheid werpt Majid Hosseini zich toch op tot één van de beste centrale verdedigers in de Süper Lig. Zo is zijn defensieve efficiëntie van een enorm hoog niveau. Hosseini weet namelijk 78 procent van dergelijke acties als winnaar af te sluiten. En dat is alvast een pak hoger dan de huidige centrale verdedigers van Anderlecht. Hierbij moeten we wel de nuance maken dat Hosseini vandaag slechts 308 minuten in actie kwam, en dat er toch wat verschillen gapen tussen de Süper Lig en de Jupiler Pro League. 

Maar toch is het duidelijk dat Majid Hosseini over een erg degelijke defensieve basis beschikt. Maar van een Anderlecht-verdediger, en al zeker in de veeleisende filosofie van coach Vincent Kompany, wordt er nog meer verwacht. Voetballende capaciteiten bijvoorbeeld. En daar heeft Hosseini een dikke streep voor op Adryelson, de Braziliaan die op het uitvoetballend gebied eerder erg matig presteert. De combinatie van Hosseini's defensieve kwaliteiten en zijn voetballende skills maakt hem zelfs een echt droomprofiel voor Anderlecht.

EEN KOOPJE 
Zo is Majid Hosseini de op één na beste uitvoetballende verdediger van de Süper Lig. Met een passing-accuratie van 94 procent steekt hij zelfs Matt Miazga (90 procent) en Hannes Delcroix (91 procent) de loef af. Beide Anderlecht-spelers behoren op dat vlak tot de top van de Jupiler Pro League, weliswaar elk individueel door hun eigen specifieke passing-kwaliteiten. Hosseini scoort verder nog erg hoog in de passes in een voorwaartse richting en zelfs naar de final third.

Vincent Kompany hecht bijvoorbeeld een groot belang in een voorwaartse passing, waardoor de lijnen gebroken worden bij de tegenstander. Om die reden opteerde hij in zijn basiselftal meermaals voor Kilian Sardella in plaats van Michael Murillo. 't Is maar om aan te tonen dat Majid Hosseini enkele specifieke kwaliteiten bezit die volledige passen in het DNA van Anderlecht. Bovendien is hij eind juni gratis op te pikken, nadat zijn contract bij Trabzonspor ten einde loopt. Een echt koopje dringt zich dus op bij Sporting.


VIAVoetbalnieuws.be