KRC Genk beleeft momenteel een erg wisselvallig seizoen. Hoogtes en laagtes worden met elkaar afgewisseld, maar volgend jaar moet de sportieve continuïteit terug gewaarborgd zijn. En dat mag blijkbaar ook wat geld kosten. Zo wordt 1B-sensatie Berke Özer (KVC Westerlo) nadrukkelijk genoemd bij de Limburgers. Op basis van zijn kwaliteiten en prestaties is dat alvast een logische zet. Maar op het financieel vlak niet meteen …

TOPDEAL 1
De 1B Pro League is een broeihaard van talent. Sla er de marktwaardes van Transfermarkt.be maar eens op na. De top tien wordt stuk voor stuk vertegenwoordigd door prille twintigers of late tieners. Dante Vanzeir (22 jaar, 1,5 miljoen), Georges Mikautadze (20 jaar, 1,2 miljoen), Manfred Ugalde (18 jaar, 1,1 miljoen), Diego Rosa (18 jaar, 1 miljoen euro) en Koki Saito (19 jaar, 1 miljoen euro), om er maar een paar op te noemen. In die top tien staat ook Berke Özer (20, KVC Westerlo) als nummer vier genoteerd in de lijst der marktwaardes, waarmee hij veruit de meest waardevolle doelman is in de 1B Pro League.

En die officieuze titel heeft-ie allerminst gestolen. Benke Özer is op prille leeftijd van 20 jaar zelfs de beste doelman in de 1B Pro League. De 1 meter 91 grote doelman wordt door Fenerbahçe voor het tweede opeenvolgende seizoen uitgeleend aan KVC Westerlo, en in die periode was hij steeds onbetwiste nummer één. Eigenlijk was het een grote stunt dat de ploeg van Bob Peeters de jonge en veelbelovende doelman nog één jaar extra kon huren van Fener. En het is nu al bijna een zekerheid dat Özer bezig is aan zijn laatste jaargang bij de Kemphanen.

TOPDEAL 2?
Als 20-jarige doelman acteert Berke Özer reeds twee seizoenen op het een erg hoog niveau. Weliswaar in de 1B Pro League, maar andere jonge keepers mogen op die leeftijd al gelukkig zijn met gewoon een plaatsje in de A-kern. Özer grijpt zijn zijn gegunde speelgelegenheid met beide handen en hij is een erg stabiele factor in het elftal van Bob Peeters. De Turkse sensatie valt soms nog wel op een fout – of een jeugdzonde – te betrappen, maar doorgaans behoort Özer steevast tot de best presterende spelers van Westerlo. Eéntje om in de gaten te houden, dus. En dat wordt effectief ook gedaan. Volkan Demirel is bijvoorbeeld een bekend gezicht in de tribunes van 1B. 

De 62-voudige ex-international is tegenwoordig de keeperstrainer van Fenerbahçe, en hij volgt de prestaties van zijn poulain nauwlettend op. Ook de keeperstrainer van de Turkse nationale ploeg kwam Berke Özer al regelmatig bekijken, net zoals verschillende clubs uit . En de laatste club die aan dat lijstje wordt toegevoegd is KRC Genk. Het Nieuwsblad wist onlangs te melden – op basis van Turkse bronnen – dat de Limburgers zelfs zes miljoen euro veil hebben voor Özer. Een aanbieding die trouwens categoriek geweigerd werd door Fenerbahçe. De Turkse topclub heeft duidelijk grote plannen met Özer, en gezien zijn prestaties op uitleenbasis bij Westerlo is dat meer dan terecht.

VUKOVIC-VANDEVOORDT
De vermeende concrete interesse van Genk is in Berke Özer is voer voor discussie. Ook dit jaar is de positie van nummer eerste doelman er een veelbesproken item. De ervaren strijder Danny Vukovic (35) startte het seizoen als nummer één, maar onlangs werd de jongere Maarten Vandevoordt (19) terug gelanceerd tussen de palen. De Aussie deed het nochtans verre van slecht, hij is bijvoorbeeld de op vijf na minst gepasseerde doelman van de Jupiler Pro League, maar Vandevoordt heeft meerdere voordelen tegenover Vukovic. Vandevoordt is rijp en matuur voor zijn leeftijd, heeft een ruime progressiemarge, beschikt over betere voetjes én hij is een rasecht jeugdproduct van Genk.

Danny Vukovic kwam dit seizoen 24 keer in actie, maar in de laatste 4 competitiewedstrijden verkoos John van den Brom steevast voor Maarten Vandevoordt. De tienerdoelman brengt daarmee zijn wedstrijdteller in de huidige jaargang op 6 stuks. Het is daarom nog vroeg om sluitende conclusies te trekken tussen beide doelmannen, maar er kan toch reeds een bepaalde richting worden gegeven. Zo blijkt Vukovic op gemiddelde basis gevoelig minder doelpunten te slikken dan zijn zestien jaar jongere ploegmaat, maar anderzijds wordt Vandevoordt wel veel vaker aan het werk gezet door de tegenpartij. Desondanks verricht Vandevoordt  opvallend meer geslaagde reddingen dan Vukovic, waardoor de 19-jarige tussen de palen dus efficiënter presteert. Ook de passing van Vandevoordt is trouwens zuiverder dan die van Vukovic.

REALISTISCH? 
Ook al moet Maarten Vandevoordt nog bevestigen, zijn recente prestaties geven aan dat KRC Genk een upgrade doorvoerde tussen de palen. Bovendien is het trekken van de kaart-Vandevoordt ook gewoon logisch omdat Danny Vukovic momenteel over een aflopend contract beschikt. Daarom komt er weldra een plaatsje vrij in de Genkse doelmannen-équipe, waardoor technisch directeur Dimitri de Condé dus zijn pijlen richt op Berke Özer. Hoe die potentiële hiërarchie er dan moet uitzien, dat wordt dan uiteraard de grote vraag. Zowel Vandevoordt als Özer zijn jonge en veelbelovende talenten, beide met enorme intrinsieke kwaliteiten. En bovendien razend ambitieus.

Indien het tot een tweestrijd zou komen tussen Maarten Vandevoordt en Berke Özer, dan valt er ongetwijfeld één groot slachtoffer. Beide doelmannen zijn namelijk erg zelfbewust en zullen zich niet zomaar neerleggen bij een status als tweede keuze, zoals Vandevoordt tegenwoordig bewijst nadat hij Danny Vukovic voorbijstak in de huidige hiërarchie. Bovendien heerst er ook nog het financiële aspect. De marge bij een toekomstige verkoop van het eigen jeugdproduct Vandevoordt is namelijk immens. Dat is echter niet het geval bij Özer, indien Genk effectief tot een aankoop wil overgaan. Een bod van zes miljoen euro werd bijvoorbeeld onlangs afgeslagen door Fenerbahçe, waardoor Genk al heel sterk in zijn schoenen moet staan indien het denkt aan een ruime winstmarge op termijn.

BESTE IN 1B 
KRC Genk zal dus flink moeten investeren, als het Berke Özer wil aantrekken. In ruil krijgt de club wel een erg talentvolle doelman, die wellicht wel hoge toppen kan scheren op het Europese voetballandschap. Zo dicht Paul Peeters, de keeperstrainer van KVC Westerlo, zijn doelman alvast een grote toekomst toe. In de 1B Pro League is Özer alvast de meest efficiënte doelman van de competitie. Geen enkele andere keeper verricht namelijk meer reddingen in verhouding tot het aantal geïncasseerde doelpogingen. Bovendien is de Turkse jeugdinternational er de op één na minst gepasseerde doelman, én tevens één van de best uitvoetballende keepers. Daarnaast geniet Özer een natuurlijke rust en présence, belangrijke eigenschappen die hij koppelt aan een enorme fysiek en postuur. 't Is dus zeker een doelman om in de gaten te houden. Al komt hij wel met een flink prijskaartje …


VIAVoetbalnieuws.be